Pepparkakor, grundreceptDet här receptet har vi använt varje jul så länge jag kan minnas. Kryddigt, knaprigt och enkelt att lyckas med! Du behöver
Gör så här:Stor sats, cirka 250 pepparkakor (antal beroende på storlek och tjocklek) Koka upp vatten, sirap och farinsocker i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ner. Ta kastrullen från värmen och låt blandningen kallna. Blanda kryddor och bikarbonat med en del av mjölet. Rör ner detta först och sedan mer mjöl, sammanlagt cirka 850 gram. Blanda till en deg och låt stå kallt över natten i en skål eller gryta med lock. Det går bra att degen står längre än över natten. Ta upp en bit av degen och arbeta den smidig med lite av mjölet om det behövs. Använd mjöl på kaveln och bakbordet. Vänd degen några gånger medan du kavlar! Kavla ut till cirka 1-2 millimeters tjocklek, ta ut kakor med mått och lägg på en smord plåt. Pepparkakorna gräddas i cirka 8-10 minuter i 175 graders ugnsvärme. Passa dem noga! Lossa kakorna försiktigt efter någon minut med en stekspade eller liknande och lägg dem att svalna på galler.
Garnera gärna med skållad mandel innan pepparkakorna gräddas. Lägg mandlarna i kokande vatten och låt ligga någon minut. Ta upp dem, låt svalna lite och tryck ut dem ur skalen. Halvera längs med och lägg en halv mandel på pepparkakan.
MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! SquashreceptSquash i överflödNär squashen mognar i trädgården blir mången odlare panikslagen. Vad gör man med överflödet? Tja, kanske paj? GlutenfrittGlutenfritt helt enkeltFärdig glutenfri mjölmix behöver inte vara lösningen! Till brunchen smakar scones bäst, rykande heta. Vissa rätter är naturligt glutenfria, som risotto med smak av saffran. En krispig pizzabotten gjord på polenta räddar fredagsmyset och till efterrätt serveras förstås en tunn skiva lyxig chokladkaka tillsammans med grädde och färska bär... Hembakat bröd
Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd?
Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Surdegsbröd
Finaste limporna
Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
|
|
Rapportera olämplig kommentar
Dölj Rapportera olämplig kommentar