Pepparkaksdeg till hus

En bra pepparkaksdeg till pepparkakshus! Bara att ta fram byggritningen och sätta igång!

Du behöver

  • 3 dl socker
  • 2 dl sirap, ljus eller mörk
  • 100 g margarin eller smör
  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk malen ingefära
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk bikarbonat
  • 17 dl mjöl

Gör så här:

Värm socker, sirap, fett och kryddor i en kastrull på svag värme.

Tag av från plattan när allt blandats och häll i mjölken. Låt svalna.

Blanda bikarbonaten med större delen av mjölet. Lämna bara någon deciliter till utbakningen.

Rör ner mjölblandningen i den svala kryddlagen och arbeta ihop till en deg, antingen på bakbord eller i maskin. Täck degen med mjöl och låt stå svalt i minst ett dygn.

Arbeta degen smidig på ett bakbord och kavla sedan ut degen. Den skall inte vara allt för tunn.

Provgrädda en pepparkaka i rätt tjocklek för att hitta rätt tid i ugnen.

Tag ut kakor eller skär med vass kniv till önskad form. Grädda i 175 graders värme i 12 till 15 minuter. Lossa från plåten och låt svalna på galler eller direkt på plåten.

Bygg ett hus:

Smält 200 g socker i en stekpanna på svag värme. Doppa bitarna i det smälta sockret och sätt samman dem. (Se upp så du inte bränner dig eller någon annan - smält socker är lätt att bränna sig på och kan ge allvarliga brännskador!)


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Cilla
30 november 2015

Hemskt recept....svårkavlad och väldigt elastisk vilket medför att när man skurit delarna drar de ihop sig. Kavlade degen, efter mycket möda, till ca 1 mm och de jäser till 5 mm. På tok för tjockt och det blir svårt att mått anpassa huset. Minsta ojämnhet och det blir sneda delar. Undrar om 1 msk bikarbonat skulle vara 1 tsk.

Kommentar av osignerat
7 december 2012

Konstigt recept. Pepparkakorna smakar ingenting och degen är mjuk trots 15 min i ugnen. Trist att upptäcka detta nu.

Kommentar av Herbert
21 december 2010

Åh det låter ju toppen de där receptet. Jag har precis dragit ut mall över ett flygplan och jag satsar på att få propellern att snurra när det blåser.

Svar av Namn/signatur
20 december 2011

Låter lite väl optimistiskt men lycka till säger jag bara :)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

efterratter.se

Glutenfritt

Baka glutenfritt utan mjölmix!

Allt fler blir glutenintoleranta. Men det går att baka gott som alla kan äta utan att alltid använda mjölmix. Både pannkakor och kladdkaka!

glutenfriarecept.se


Lasagne

Läcker vegomat

Lasagne är mångas helgfavorit. Men den behöver inte lagas med köttfärs och ostsås. Prova en vegetarisk lasagne till helgen!

Pasta, tomat, oregano och ost... Många är vi som sätter lasagne högt på listan över rätter vi gärna festar på till helgen.

Och lasagne har många plus - lättlagad, går fint att göra i förväg och har oändliga variationsmöjligheter.

Prova en god vegetarisk lasagne nu till helgen och få en ny variant av din favoriträtt!

Eller prova något av alla andra god recept på lasagne.nu.

Ha en riktigt god helg!

 lasagne.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...